Vergeet sinaasappels of citrusvruchten: deze fruitsoort zorgt voor een langere boost van vitamine C
© Getty Image
Sinaasappels, citroenen of paprika's: veel mensen denken dat vooral vruchten met een rode of oranje kleur veel vitamine C bevatten. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Onderzoekers aan de University of Otago in Nieuw-Zeeland beweren dat één fruitsoort zelfs effectiever werkt dan vitamine C-supplementen, en die is niét rood of oranje. Diëtist Pieter Brughmans vertelt je er meer over: “Maar denk niet het een superfood is.”
Onderzoek gepubliceerd in de ‘British Journal of Nutrition’ toont aan dat kiwi’s een langdurige boost van vitamine C geven. De fruitsoort werkt zelfs langer door in je lichaam dan vitamine C-tabletten. Wetenschappers in Nieuw-Zeeland onderzochten dat aan de hand van drie deelnemersgroepen. Die aten ofwel twee kiwi’s per dag, namen elke ochtend een placebo of slikten vitamine C-supplementen. En vooral die eerste optie bleek effectief: vitamine C uit kiwi’s blijft het langst in je lichaam doorwerken.
Als je elke dag twee kiwi’s eet, zou je daar al na vier dagen positieve effecten van ondervinden: je humeur verbetert door de vitamine C, net als je vitaliteit en je welzijn. Kunnen supplementen dat ook? Ja, maar met kiwi’s blijven de effecten veel langer aanhouden. Kiwi’s verbeteren je humeur tot wel vier dagen langer dan vitamine C-tabletten of voedingssupplementen.
Waarom zijn kiwi’s goed voor ons?
Zijn kiwi’s dan zo goed voor ons? “Als je globaal kijkt, hebben kiwi’s inderdaad heel wat positieve effecten voor het lichaam”, zegt diëtist Pieter Brughmans. “In het fruit zit veel vitamine C, wat goed is voor de werking van het immuunsysteem, de opname van ijzer en vorming van bindweefsel. Daarnaast is ook de antioxidatieve werking van vitamine C handig tegen de zogenaamde ‘vrije radicalen’. Dat zijn agressieve stoffen die soms schade veroorzaken aan je cellen en weefsels.”
Bovendien zitten in kiwi’s nog meer handige stoffen dan enkel vitamine C. “Ze bevatten ook foliumzuur, goede voedingsvezels en andere vetoplosbare vitaminen zoals vitamine E en K. Maar denk nu niet dat het een superfood is. Kiwi’s verbeteren je immuniteit niet tot in het oneindige. Als je al een goede weerstand hebt, gaan kiwi’s je niet nóg gezonder maken. Maar ze kunnen zeker geen kwaad.”
Eet je beter een groene of een gele kiwi?
Er is naast de smaak en de kleur nog een verschil tussen gele en groene kiwi’s. “De gele bevatten nog meer vitamine C dan de groene. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat een gele kiwi vanzelfsprekend veel gezonder is dan een groene. Beide zijn goede voedingsbronnen.”
Haal je je vitaminen beter uit voeding dan uit supplementen?
Uit het nieuwste onderzoek van de universiteit van Otago blijkt dat je beter kiwi’s eet dan dat je supplementen neemt. “Vitaminen haal je effectief beter uit voeding dan uit een supplement”, bevestigt diëtist Pieter. “Dat heeft te maken met de ‘voedselmatrix’, de structuur waarin de voedingsstoffen aangeboden worden. De stoffen in vaste stukken fruit en in fruitsap kunnen identiek zijn, maar ook het gezondheidseffect van fruit en fruitsap is vanwege de voedselmatrix niet hetzelfde. Ook al blend je sap met de schil en pitten van het fruit erbij, uit vaste stukken haal je de meeste vitamines.”
“Ook tijdens het koken kan je ervoor zorgen dat er zo veel mogelijk vitamine C in je voeding blijft. Aardappelen bevatten bijvoorbeeld vitamine C, maar die lost makkelijk op in water. Daardoor kan bijna een derde van de vitamine C verloren gaan bij de bereiding. Beperk je bij het koken daarom tot de minimale hoeveelheid water die je nodig hebt. Snijd de aardappelen ook niet in té kleine stukken. Dan komt er nog meer water aan, waardoor je sneller vitaminen verliest.”
“Graag benadruk ik nog dat weinig mensen een tekort hebben aan vitamine C. Onze voeding bevat meestal al voldoende van deze stof. En het onderzoek uit Nieuw-Zeeland wil ik ook nog extra nuanceren”, sluit de diëtist af. “Op het einde van de studie staat in kleine lettertjes dat de studie gefinancierd werd door Zespri, de grootste handelaar in kiwi’s. Dat brengt natuurlijk de objectiviteit van het onderzoek in het gedrang. Al betekent het niet dat de studie compleet waardeloos is: kiwi’s staan inderdaad hoog op de lijst van fruitsoorten met veel vitamine C.”
Quellen: www.hln.be
Von : Marie-Laure Van Cleemput